Beacon Station

1812 Beacon Ave, Seattle, WA

VIEW MAP

Located at the crest of Beacon Avenue, Beacon Station is a 66-unit residential apartment building serving the growing community around the new light rail station and transit corridor. Straddling the intersection between transit-oriented commercial zoning and single family residential, the project navigates the transition between the two scales of the urban corridor along Beacon Ave and the residential neighborhood to its east.

Using a simple approach to the project based on the urban forms and scale of Beacon Hill, the team broke the building massing into individual volumes based on lot boundaries within the site, reflecting the scale of existing buildings in the neighborhood. Further eroding the base of these masses and increasing ground-level setbacks allowed for the creation of individual stoops as well as additional landscaping, establishing a pedestrian zone around the building and contributing to the community character.

Wrapping the commercial entry around the southeastern corner of the building creates outdoor gathering opportunities that bridge the division between the urban and community functions while respecting the scale and integrity of each.

“Signal takes a true partnership approach. Rarely have I worked with someone so willing to look at a problem, even a hard one, and stand alongside while figuring out how to solve it together. The work is not a transaction to Signal – it is a relationship. Everyone says this, but Signal actually does it. Their energy, enthusiasm, creativity and relentless forward progress have made our modest project very meaningful.”

Signal in association with el dorado, inc.

Size: 50,000

Year of Completion: 2018

Signal’s energy, enthusiasm, creativity and relentless forward progress have made our modest project very meaningful.

 

 

 

John Scrofano, Landmark Holdings