Forest Pavilion Home

VIEW MAP

In the Woods | Of the Woods

Tucked away in a fir and cedar forest at the foot of Mt. Teneriffe, the North Bend home is carefully located to retain as many trees as possible, while celebrating the old growth tree stumps and boulders on the site. The mossy landscape rolls right up to the cedar-clad exterior, with large windows and sliding doors opening to the woods. Courtyards welcome visitors and family gatherings, and generous steel canopies are prepared for the rainy season.

Spaces are located around a central gathering space, made for groups of few to many. An island kitchen and pantry support all the daily functions while having the resources to throw a great party. A large table and gas fireplace anchor the space and views to the forest blur the lines between inside and nature. The radiant concrete floor extends to a patio that terraces down the gentle slope to a fire pit and garden.

A workshop garage tucks into a knoll, framing the edge of the entry court while master bedroom and guest wing volumes frame protected outdoor spaces. The bright art studio looks out to the woods, inviting inspiration during any weather. Scaled to fit within the forest landscape, life in the home is simultaneously in the woods and of the woods.

Team:

Construction: Dovetail

Structural Engineering: Smith Lubke Structural Design

Septic Design: Huard

Civil / Stormwater: Eastside Consulting

Year of Completion: 2021