Mercer Slough Environmental Education Center

Bellevue, WA

VIEW MAP

Where the Trees
Made the Rules

At once a collaboration between the landscape and building, this project integrates ground plane and canopy experiences, with design and scale of the facility complementary to the existing steep slope, mature trees, and views across Mercer Slough to the City of Bellevue. Developed as a collaboration between Pacific Science Center and the City of Bellevue, the facility serves as a beacon to environmental conservation at the urban core and across the Mountains to Sound Greenway. Four of the eight buildings are elevated up to 25 feet above grade. Integration between engineering and design was critical throughout the design and construction process to meet strict environmental permitting regulations, challenging site conditions, and a light aesthetic imprint on the land. Its modest footprint serves a diverse community, from preschool through seniors of western Washington and the Bellevue School district, with community engagement, environmental education, STEM programming, and community service.

Mark Johnson: design lead and project manager. Jones and Jones: Architect of record

Size: 10,000 ft²

Year of Completion: 2008

These buildings are not made of granola, and they don’t pretend that human presence in the forest is a small or insignificant event. But the smack of several treehouse-like buildings is less than one large one, and the irregular shapes gave the designers opportunities to create architecture with the spaces between buildings. The geometric relationships change constantly as you navigate the complex.

Lawrence Cheek, Architectural critic, author

Awards & Recognition

AIA Seattle
2009 Honor Award

King County
Green Globes Award

Press

Seattle PI
January 26, 2009

Modern Steel Construction
August 14, 2015